16 Nisan 2013 Salı

İmam Buhari ve Sahih-i Buhari

İmam Buhari (810-869), peygamberimizin vefatından 178 yıl sonra dünyaya gelmiştir. Tirmizi, Nesai, Ebu Zür’a ve Ebu Bekr bin Huzeyme, İbni Ebi Davud, Muhammed bin Nasr-ul-Mervezi, Müslim bin Haccâc, İbni Ebiddünya gibi büyük ve tanınmış hadis âlimleri ondan hadis dersleri almışlardır.

Sahih-i Buhari adıyla anılan hadis kitabıyla tanınır. Bu kitabı için: “Sahih olandan başkasını yazmadım. Kitap uzamasın diye terkedip yazmadığım Sahîh'ler de yazdıklarımdan çoktur.” ve “Bunları altıyüz bin hadîs içinden tahrîc ve intihâb eyledim. Ve tasnifini on altı senede ikmâl edebildim. Onu kendim ile Allah arasında huccet ittihaz ederim.” demiştir. Gene aynı kitap için Kitaba her hadis-i şerifi koymadan önce gusledip, iki rekat namaz kılıp, istihare yaptım. Ondan sonra hadis-i şerifi kitaba koydum. Bunları yapmadan hiçbir hadisi yazmadım.” demiştir.

İmam Buhari hakkında sevenleri tarafından söylenen abartılı sözleri bir tarafa bırakıp, yalnızca yazdıklarını inceleyelim:

16 yılda 600.000 hadis inceleyen bir kişi; yılda 37.500 (600.000 / 16) hadis incelemiştir. Bu durumda günde 102 hadis (37.500 / 365) incelenmelidir. İmam Buhari'nin 16 yıl boyunca aralıksız hadis kitabı yazmak için çalıştığını; bu süre zarfınca hadis dersleri vermediğini, insanlarla iletişime geçmediğini, hadis dinlemek için aylar süren yolculuklara çıkmadığını varsayalım. Gene İmam Buhari'nin ne kadar takvalı bir kişi olduğunu anlatan, 3 günde bir Kuran'ı hatmederdi bilgisini de hatırımızda tutalım.

Bu kişiye 5 vakit farz namazları kılma, Kuran okuma, yemek yeme, tuvalet ihtiyacı ve uyku için 5 saat verelim. O halde kitabını tamamlamak için her gün 19 saat vakti vardır.

19 saat aralıksız hadis kitabı yazan Buhari günde 1.140 dakika (19 saat x 60) çalışmaktadır. Bu sürenin tamamını hadisleri incelemek için kullanamayacağına göre, bir kısmında da hadisleri yazmalıdır. Sahihinde 7.300'den fazla hadis olduğunu düşünürseniz her gün 1,25 adet (7.300 /16 / 365) hadis yazması gerekmektedir. Her gün 1 hadis + her 4 günde bir de 2 hadis yazarak 16 yılda 7.300 hadis yazılabilir. Gene kendi yazdıklarından, Buhari'nin her hadis yazımı için guslettiğini, iki rekat namaz kıldığını ve istihare yaptığını öğreniyoruz. İstihare yapmak için istihare duası yapıp yatması, uyuyup bir rüya görmesi gerektiğine dikkat edin. Tabii, bu kadar yoğun çalışan biri yorgun olacağından uykuya dalmak için sorun yaşamayacaktır. Ancak bunları göz ardı edelim ve sürenin tamamını hadisleri incelemek için kullandığını varsayalım. İmam Buhari günde 102 hadis inceliyordu ve her gün çalışmak için 1.140 dakika vakti vardı bilgisi ile bakarsak:

Her bir hadis için inceleme süresi 
1.140 dakika / 102 hadis = 11 dakika 10 saniye.

Bu arada şunu da unutmayın. Hadis dediğimiz sadece metinlerden oluşmuyor. Ravi zincirini de düşünürseniz minimum bir sayfa yazıdan bahsediyoruz. 11 dakikada İmam Buhari hadisin sıhhati hakkında karar verip, sıhhatli ise kitabına koyup koymayacağını ve hangi baba yerleştireceğini seçmiş oluyor. Kendisini hızından dolayı tebrik ediyoruz.

Hadis imamlarının ne kadar titiz oldukları anlatılır. Bir ravinin atını boş bir yem torbası ile kandırıp bir yere çektiğini görüp, o kişiden hadis rivayet etmeyen alimin hassasiyeti. Atı kandıran bize ne yapmaz ? Aynı usülü (!) yalan yazdığı apaçık olan Buhari için kullanmamız gerekmez mi ?

Maalesef Müslüman alimler (!) konu din olunca aptallaşmakta ve söylenen her saçmalığı düşünmeden kabul etmektedirler.

Bu arada 600.000 hadisten 7.300 adet hadis seçmek hadislerin %98.8'ini dışarıda bırakmak anlamına geliyor. Dinimizin 2. temel kaynağı olduğu söylenen hadislerin yalnızca %1,2'sinin bize gelmesi ne acı... Kimbilir geride kalan hadislerde ne hikmetler vardır. Bu hadislerin çoğunun tekrar olduğunu söylemek de anlamsız zira aradaki küçük nüanslar bazen çok derin anlam içerebiliyorlar. Böyle düşününce dinimizin bize eksik ulaştığını bile düşünebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder